Јестира, глава 6

 

1. Ону ноћ не могаше цар спавати, и заповеди те му донесоше књигу од знаменитих догађаја, дневнике, те је читаше цару.

Јест. 2:23, Приче 25:2

2. И нађе се записано како је Мардохеј проказао за Вихтана и Тереса, два дворанина, који чуваху стражу на прагу, да гледају да дигну руке на цара Асвира.

Јест. 2:22

3. Тада рече цар: Каква је част и како је добро учињено Мардохеју за то? А момци цареви, слуге његове, рекоше: Није му учињено ништа.

Гал. 6:9

4. А цар рече: Ко је у трему? А Аман беше дошао у спољашњи трем двора царевог да каже цару да се обеси Мардохеј на вешала која му је приправио.

Јест. 5:1, Јест. 5:14, Јов 5:13

5. А момци цареви рекоше му: Гле, Аман стоји у трему. А цар рече: Нека дође.

6. И Аман дође, а цар му рече: Шта треба учинити човеку ког цар хоће да прослави? А Аман рече у себи: Кога би цар хтео прославити ако не мене?

7. И рече Аман цару: Кога цар хоће да прослави,

8. Треба донети царско одело које цар носи, и довести коња на коме цар јаше, и метнути му на главу венац царски;

1 Цар. 1:33

9. И одело и коња треба дати коме између највећих кнезова царевих да обуку човека оног ког цар хоће да прослави, па да га проведу на коњу по улицама градским и вичу пред њим: Овако бива човеку кога цар хоће да прослави.

1 Мој. 41:33

10. Тада рече цар Аману: Брже узми одело и коња као што рече, и учини тако Мардохеју, Јудејцу који седи на вратима царевим; немој изоставити ништа што си рекао.

Јов 5:11, Јов 5:13, Лука 14:11

11. И узе Аман одело и коња, и обуче Мардохеја и проведе га на коњу по улицама градским вичући пред њим: Овако бива човеку кога цар хоће да прослави.

12. Потом се врати Мардохеј на врата царева, а Аман брже отиде кући својој жалостан и покривене главе.

2 Сам. 15:30, Јест. 2:19, Псал. 131:1

13. И приповеди Аман Сереси, жени својој и свим пријатељима својим све што му се догоди. Тада му рекоше мудраци његови и Сереса жена његова: Кад је од јудејског семена Мардохеј пред којим си почео падати, нећеш му одолети, него ћеш пасти пред њим.

14. И док они још говораху с њим, дођоше дворани цареви и брже одведоше Амана на обед који зготови Јестира.

 

Prethodna glava Vrh stranice Sledeca glava
Prethodna knjiga Sledeca knjiga